KonMari metoda

Zašto je KonMari metoda™ dobra za tebe?

Očigledan rezultat raščišćavanja doma prema KonMari metodi je posjedovanje manje stvari. Međutim, sama metoda ide puno dublje od toga.

Odabir predmeta koje ćete zadržati, a ne onih kojih se treba riješiti,

upravo je ono što je razlikuje od ostalih metoda.

Raščišćavanje i organiziranje doma prema KonMari metodi™ može imati pozitivan utjecaj na različita područja vašeg života. U nastavku ću se dotaknuti nekoliko meni najvažnijih.

1. Kvalitetnije upravljanje vremenom

Kada ste svoj dom raščistili od stvari koje u vama više ne izazivaju osjećaj radosti ili vam više ne koriste u svakodnevnom životu, uštedit ćete svoje vrijeme koje ste ranije utrošili za traženje potrebnih stvari.

Neka istraživanja kažu kako dnevno ljudi troše gotovo 1h tražeći stvari koje ne mogu pronaći! Kada završite sa KonMari metodom i svakoj stvari dodijelite svoje mjesto točno znate gdje se sve nalazi i prestajete gubiti svoje dragocjeno vrijeme na beskonačno traženje. U konačnici, imat ćete više vremena za ono do čega vam je zaista stalo.

2. Postajete produktivniji

U ranije objavljenom tekstu Što je decluttering? definirala sam termin fizičkog nereda kojeg tu ponavljam.

Fizički nered predstavljaju stvari:

– koje čine vaš prostor neurednim ili ne organiziranim;
– koje nisu korisne, potrebne ili vam ne donose sreću u životu; i
– preko kojih odgađate donošenje odluka.

Upravo se oslobađanjem od ovakvih stvari povećava vaša sposobnost fokusiranja i koncentracije na bitne zadatke. A sve to će vas pak dovesti do toga da u kraćem vremenu napravite mnogo više.

3. Čišćenje kuće zahtjeva mnogo manje vremena

Nastavno na postupak raščišćavanja, KonMari metoda potiče da svakom predmetu dodijelite njegov „dom“. Kada to napravite, puno je lakše izbjeći stvaranje onih dobro poznatih hrpa i gomilanje sporadičnih stvari po ladicama svaštarama. To također čini pospremanje na kraju dana izuzetno brzim – sve se jednostavno vrati “svojoj kući”.

4. Naučite uživati u onom što imate

Kada ste u svojem domu okruženi predmetima koji u vama izazivaju radost, želite se naravno i bolje pobrinuti za njih. Ova promjena načina razmišljanja znači da postajete pažljiviji sa stvarima koje posjedujete.

Nakon što napravite više prostora za stavke koje vam uistinu puno znače, možda ih odlučite i prikazati na lijep način. Heklanu košaru koju sam kupila pred više godina čuvala sam na najvišoj polici u ormaru ne znajući za što bih ju iskoristila. U trenutku kupnje bila sam toliko sretna što ću je imati međutim kako joj nisam našla adekvatnu funkciju samo sam ju “pospremila” na stražnji dio police. Kada sam razmišljala o organizaciji ormarića u dnevnom boravku, zatrebalo mi je mjesto gdje ću staviti razne papire, račune i sl. koje su u fazi rješavanja. Upravo ova košarica mi je postala pravo mjesto za takve predmete.

Uredan dom omogućava i podržava vas da živite svoj najbolji život – život kakav želite i zaslužujete živjeti.

Kako god odlučili uživati u svojim stvarima, to možete učiniti puno lakše kada za njih ima više mjesta. Za detaljnije informacije oko dodjeljivanja mjesta pojedinoj stvari pročitajte moj tekst Stavi stvari na svoje mjesto.

Marija

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.