Inspiracija

U potrazi za božićnim duhom

Božićno vrijeme je za mene najljepše doba godine. Očekivanje prvog snijega, paljenje prve i svake iduće adventske svijećice, putovanje k mojim roditeljima i rodbini, radost koju osijećam kada na radiju čujem prvu božićnu pjesmu….. Čarobno okićen centar grada samo dodatno pojačava toplinu koju osjećam u srcu radi dolaska Božića.

Kada sam pred neki dan šetala zagrebačkim ulicama i divila se bajkovito uređenim mjestašcima u gradu i okrivala neke kojima ranije nisam pridavala pažnju, razmišljala sam o duhu Božića i koje su to sitnice koje nam u potpunosti mogu promijeniti pogled na ove blagdane. Mnogima je božićno doba sinonim za beskonačno čekanje u redu na blagajnama u svakoj trgovini u koju poželiš ući, nepotrebno, ponekad i nametnuto kupovanje poklona, osjećaja da moraš biti neprestano nasmijan makar se u nekim trenucima tako i ne osjećaš, ali ne želiš baš ti biti Grinč koji će svima ukrasti radost Božića pa ipak i ti nabaciš osmijeh na lice. I samoj mi je nekada išlo na živce sve navedeno, a onda sam to doba u godini počela doživljavati na sasvim drugačiji način…..

Otkriti ću vam neke sitnice koje su meni drage i koje u meni aktiviraju osjećaj uzbuđenja i sreće.

  • Downloadajte kompilaciju poznatih, starih božićnih hitova. Nosite slušalice u torbi i slušajte ih u tramvaju ili dok čekate u dugom redu u banci.
  • Pošaljite božićne čestitke najmilijima koji vam nisu blizu. Sigurno će se razveseliti i iznenaditi činjenicom da se u današnje doba suhoparnih lančanih blagdanskih sms poruka i e-maila netko sjetio uzeti olovku u ruke i svoje želje prenijeti na taj mali šareni komadić papira.
  • Napravite svoj božićni photo session. Obucite sebe, dječicu i muža (hmhm) u prigodnu odjeću, nabacite koji božićni rekvizit ili napravite photo booth te uživajte u naslikavanju. Meni osobno je ovo najdraže, a slikice koje nastanu na temelju zajedničkog glupiranja su mi omiljene. 🙂
  • Gledanje božićnih filmova. Na samu pomisao dječaka Kevina iz “Sam u kući” neki od vas će zakolutat očima. Ja ga i nakon više desetaka puta  iznova pogledam.
  • Ukrasite kuću ili stan. Upalite lampice u svojem domu već početkom prosinca kako biste cijeli mjesec imali osjećaj Božića. Ukoliko imate vremena/smisla/želje izradite sami božićne ukrase (božićno drvce na zidu, adventski vijenac, vijenac za vrata, papirnate pahuljice….). Ukoliko ste materijal dodatno sami i nabavili tako da ste npr. sakupljali žireve ili grane u obližnjem parku finalni rezultat biti će još bolji. 🙂 Potaknite članove svoje obitelji da vam se pridruže jer upravo zajedničko kićenje doma može biti odličan način stvaranja božićnog duha.
  • Pridružite se nekoj dobrotvornoj akciji.
  • Svakoga dana zahvalite na ljudima i stvarima koje imate i koje vas raduju.
  • Pozovite prijatelje na druženje. Ispecite božićne kolačiće, popijte kuhano vino i uživajte u toplini svoga doma.

Stvorite svoj osobni božićni ugođaj!

Marija

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.