Doniranje, raščišćavanje
Dom i organizacija

Što sa stvarima koje smo u raščišćavanju odbacili?

S procesom raščišćavanja ste završili. Nije bilo jednostavno, čemu ste pretpostavljam i svjedočili ukoliko ste se odlučili na uvođenje promjena u svojem domu.

Veliki posao ste obavili. Čestitam vam na tome!

U današnjem tekstu pokušat ću vam dati odgovor na pitanje – Što sa stvarima koje smo u raščišćavanju odbacili? 

Postoji više opcija što napraviti sa stvarima kojih ste se u raščišćavanju vašeg doma odlučili riješiti. Ja vam donosim 4 prijedloga. Oni su:

  1. Prosljeđivanje prijateljima/rodbini
  2. Donacija
  3. Prodaja
  4. Recikliranje

Pa krenimo redom…

       1. Prosljeđivanje prijateljima/rodbini

Nekada mi je ovo bilo neobično i iskreno nisam svojim bliskim prijateljicama i rođakinjama nudila odjeću koje sam se ja odlučila riješiti. Većinom bi ona završavala pod brojem 2.

Međutim, kada sam postala mama najprije je prosljeđivanje odjeće počelo sa dječjim komadima. Moji blizanci su rasli kao gljive i ono što bi jedan dan obukli kroz mjesec-dva postalo bi im pretijesno. Sa svakim raščišćavanjem njihove odjeće veliki dio smo podijelili prijeteljima koji su imali mlađu djecu ili smo i sami koristili posuđenu odjeću koju smo uredno nakon toga vratili i pripremili za neku drugu dječicu.

Odjeća koja vama ne odgovara ne znači da nekog drugog neće usrećiti!

S tom misli sam i svoju odjeću počela nudila prijateljicama ili rodicama. I bila sam sretna jer netko zaista nosi odjeću koja meni više ne koristi.

      2. Donacija

Doniranje odjeće, obuće ili nekih drugih stvari osobno smatram najplemenitijom opcijom. Divan je osjećaj znati da će stvari koje naša obitelj više ne koristi pronaći svoj put do nekoga tko će ih koristiti i cijeniti.

Gdje donirati kod nas?

Hrvatski Caritas – odjeću, obuću, kućanske potrepštine, pa čak i bijelu tehniku i namještaj moguće je donirati preko vašeg nad/biskupijskog Caritasa ili izravno župnom Caritasu. Sve se prikuplja za potrebe siromašnih. Nadalje,  odjeću možete donirati socijalnoj zadruzi Humana Nova. Široku paletu proizvoda koje ljudi doniraju ili potražuju možete pronaći na Facebook stranici Sharing is caring.

      3. Prodaja

Ova može biti izvrsna opcija. Ne samo što iz svog doma odnosite stvari koje ne koristite, već možete i malo zaraditi. Portali poput Njuškala, Moje Krpice ili pak E-bay mogu biti izvrsno mjesto za prodaju svih stvari od obuće, odjeće, modnih dodataka, torbi, pribora za ljubimce, opreme za djecu, namještaj i sl. 

Ono što bih svakako htjela napomenuti jest da prodaja predmeta oduzima puno vremena i truda. Artikle je potrebno fotografirati, postaviti oglas sa svim adekvatnim informacijama, dopisivati se s protencijalnim kupcima, dogovarati za preuzimanje itd. Međutim, i dalje nema garancije da će proizvod pronaći kupca. Na vama je da odlučite koliko ćete čekati prije doniranja neprodanih predmeta.

      4. Recikliranje

Stavila sam ga na posljednje mjesto jer smatram da bi trebalo biti rezervirano samo za stvari koje su slomljene, oštećene ili uistinu više nisu korisne. 

Jedan od načina recikliranja odjeće je nošenje u socijalnu zadrugu Humana Nova, Zaru, zatim HM trgovine – za što u zamjenu kod njih dobijete kupon od 15% popusta na iduću kupovinu.

Što se reciklažnih dvorišta tiče, krajem veljače 2020. godine dio spremnika za prikupljanje otpadnog tekstila uklonjeni su s javnih površina i to (kako sam pročitala) s onih lokacija na kojima su uočena učestala uništavanja ovih spremnika i pojave tekstila razbacanog oko spremnika. Trenutno, otpadni tekstil se može predati u sva reciklažna ili mobilna reciklažna dvorišta kojih na području Zagreba ima 18. Njihov popis možete pronaći na ovom linku:

https://www.cistoca.hr/usluge/odvojeno-skupljanje-otpada/reciklazna-dvorista-1380/1380

Koju opciju vi najčešće koristite? Podijelite sa mnom ukoliko imate i drugih prijedloga.

Marija

2 komentara

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.