Dom i organizacija

Što napraviti sa stvarima iz kategorije “možda mi jednom zatreba”?

Kada započinjete sa raščišćavanjem, koliko često vam se dogodi da pojedine stvari zadržite samo “za svaki slučaj”?

 

“Zadržat ću te hlače, možda ću uspjeti skinuti/dobiti tih 10 kg.”

“Zadržat ću taj ruksak, patent mu ne radi, ali mogao/la bih ga promijeniti.”

“Znam da te tanjure nismo koristili od kad smo ih dobili kao vjenčani poklon, nisu mi baš ni lijepi, ali moram ih zadržat jer što bi mi tetka rekla….”

 

Zvuči li vam ovo poznato? Koliko vi imate predmeta koje držite samo zato što mislite da će vam možda jednom zatrebati? Upravo je čuvanje takvih stvari jedna od najvećih prepreka s kojom se mnogi ljudi susreću prilikom raščišćavanja svojih domova.

Znam vrlo dobro kako odricanje od stvari koje su i dalje dobre i upotrebljive može biti izuzetno teško, bez obzira što te iste stvari ne koristite. Međutim, ukoliko pokušavate urediti svoj dom i pojednostaviti ga, u trenucima raščišćavanja nije vrijeme da razmišljate o načinima na koje biste možda, potencijalno, jednog dana mogli koristiti predmete koji vam trenutno nimalo ne služe.

 

ŠTO SE PODRAZUMIJEVA POD KATEGORIJOM “MOŽDA MI JEDNOM ZATREBA”?

Sve ono što ne upotrebljavate ili ne volite, ali se trenutno nalazi u vašem domu te i dalje želite zadržati iz nekog razloga.

 

UOBIČAJENI RAZLOZI ČUVANJA STVARI “ZA SVAKI SLUČAJ”?

  1. Odgađanje (prokrastinacija) donošenja odluke.
  2. Mislite da ćete ih jednom koristiti ili će vam trebati, a ne želite opet platiti za njih.
  3. Niste sigurni što učiniti s tim stvarima pa je zadržavanje lakša opcija.
  4. Niste spremni mentalno ili emocionalno donijeti odluku.

ŠTO UČINITI SA TAKVIM STVARIMA?

Postavljanje nekoliko ključnih pitanja prilikom procesa raščišćavanja može vam biti od velike pomoći za donošenje odluke. Poanta ovih pitanja je stvoriti budući scenarij zbog kojeg želite zadržati nešto “za svaki slučaj” i promisliti o vjerojatnost da se to zaista i dogodi.

 

Što je najgore što bi mi se moglo dogoditi ako se riješim tog predmeta? Kako bih ga lako mogao/la  zamijeniti ako bi mi zatrebao?

 

Ukoliko se stvarno ne možete riješiti nekih stvari, postavite si neka ograničenja. Izvrstan način da se riješite takvih stvari je da ih stavite u kutiju i maknite ju iz vidokruga. Postavite podsjetnik i ako do određenog trenutka niste imali potrebu otvoriti kutiju, vrijeme je da se s njom pozdravite. Također, možete si ograničiti prostor kojega smiju zauzimati takvi predmeti. Bez obzira na ograničenje, budite dosljedni, podijelite to sa nekime i učinite sve što možete da se toga pridržavate.

Zapamtite, ne morate se riješiti svega što rijetko koristite. Sasvim je u redu imati neke stvari koje se ne koriste često, sve dok ih volite ili su vam potrebne. U suprotnosti te vam stvari oduzimaju vrijeme, prostor, energiju i pažnju, a ujedno vam ne daju nikakvu vrijednost.

Marija

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.