Dom i organizacija

Što je decluttering?

Decluttering (raščišćavanje) je postupak kojim definirate koje od stvari koje posjedujete uistinu pripadaju u vašem životu, a koje predstavljaju tek hrpu koja se provlači vašim prostorom i u konačnici stvara nered. Ako ćemo ići još korak dalje, definicija fizičkog nereda predstavljaju stvari:

– koje čine vaš prostor neurednim ili ne organiziranim;
– koje nisu korisne, potrebne ili vam ne donose sreću u životu i
– preko kojih odgađate donošenje odluka.

Željela bih napomenuti kako je prijevod riječi “clutter” sa engleskog dosta nezahvalan i nikako ne bih voljela da me krivo shvatite i mislite kako vaše stvari nazivam pogrdnom riječi poput nereda (na spomen te riječi sigurna sam da nitko ne pomisli na nešto pozitivno). Stoga do pronalaska prihvatljivije riječi stavljam ovu pod navodnike.

Istražujući internetom na temu raščišćavanja naišla sam na zanimljivu podjelu fizičkog “nereda” i to na: svakodnevni i akumulirani. Svakodnevni “nered” predstavljaju sve stvari (poput nošene odjeće, dječjih igračaka, posuđe, papiri, nakit….) koje ste nedavno koristili i koje zahtjevaju da ih se nakon korištenja pospremi na odgovarajuće mjesto. S druge strane imamo akumulirani “nered” koji predstavljaju sve one stvari koje smo fizički maknuli iz našeg vidokruga (spremili ih u ormare, garaže, potkrovlje, ladice….) i uopće ih ne koristimo, ali ih se iz nekog razloga nismo riješili. I dok prvi ima isključivo veze sa našom navikom da korištene stvari naposljetku vratimo na njihovo primarno mjesto, drugi tip “nereda” je nešto zahtjevniji i traži da mu posvetimo puno više vremena putem procesa raščišćavanja.

Mjesta gdje se takav akumulirani “nered” može pronaći može biti u svakom kutku našeg doma, a na sljedećoj skici možete vidjeti gdje se on najčešće pronalazi i koje su to generalno najkritičnije točke*.

*https://www.budgetdumpster.com/resources/how-to-declutter-your-home.php

Dobrobiti raščišćavanja su brojne, a svakako bih izdvojila:

– smanjivanje stresa,
– stvaranje urednog doma kojega je u konačnici lakše održavati čistim,
– ušteda vremena i novaca te
– korištenje stvari koje u vama bude radost.

Jednom kada ste raščistili svoj dom kreće se na drugu fazu – organizacija stvari. Svrha organizacije je stvoriti praktičan dom i naučiti u njemu održavati ravnotežu, a ne savršenstvo. Međutim, organizacija je jedna sasvim druga tema s kojoj ćemo se bolje upoznati u nekom od sljedećih tekstova.

Marija

2 komentara

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.