Dom i organizacija

Stavi stvari na svoje mjesto

Održavati svoj dom funkcionalnim i urednim ne mora biti teško. Većinu zadataka koje često obavljate s vremenom počinjete raditi potpuno automatizirano. Upravo je o jednoj takvoj navici riječ u današnjem tekstu.

Usvojite naviku vraćanja stvari na svoje mjesto.

Ovo je vrlo jednostavan savjet koji doslovce čini čuda kada je u pitanju održavanje doma urednim i organiziranim.

Zašto je tako teško odmah odložiti stvari na svoje mjesto? Zato jer to zahtjeva naš trud, bio on veći ili mali. Vjerujem da se svi možemo poistovjetiti sa situacijom dolaska kući umorni nakon radnog dana. Skidate kaput kojega odlažete na kuhinjskom stolcu, skidate cipele i ostavljate ih pored ulaznih vrata, a torbu objesite za kvaku na vratima. Poznato? E pa prije ili kasnije morat ćete se pozabaviti tim stvarima i pospremiti ih tamo gdje im je zaista mjesto; odložiti kaput na vješalicu ili u ormar, cipele pospremiti u ormarić za cipele, a torbu na policu gdje ju uvijek držite.

Da li odvajanje vremena za odlaganje stvari na svoje mjesto doista stvara toliku promjenu u našim životima? Definitivno, da! Ukoliko usvojite naviku vraćanja stvari i pospremanja za sobom, tog fizičkog “nereda” neće biti i vjerujem da ćete i mentalno biti puno zadovoljniji i smireniji.

Dok ćete pokušavati razvijati naviku odlaganja stvari na svoje mjesto, vjerojatno će vam biti pomalo nejasno gdje trebate odložiti svaki predmet. Pokušajte razmišljati na sljedeći način;

koje vas mjesto asocira kad pomislite na određenu stvar?

Npr. ključeve od auta/kuće stavite na vješalicu za ključeve ili u košaricu na policu najbližu izlazu iz stana, cipele koje nosite na dnevnoj bazi ne držite u kutiji u kojoj ste ih kupili već stavite na najnižu policu ormarića za cipele.

Nakon što usvojite redovito vraćanje stvari na njihovo pravo mjesto, sigurna sam da ćete se puno lakše nositi sa održavanjem reda u vašem domu. Poanta ovog jednostavnog pravila je da zaustavite “dodavanje nereda” i olakšate si život stavljajući stvari tamo gdje očekujete da ćete ih naći kad vam ponovno zatrebaju.

Marija