Dom i organizacija,  KonMari metoda

Proljetna organizacija ormara uz KonMari metodu™

S promjenom svake sezone dobro je obratiti pažnju na svoj ormar i sve što se u njemu nalazi. Smatram kako je upravo zamjena zimske garderobe s proljetnom savršeno vrijeme da još pažljivije pregledate svoj ormar i osvježite ga kako biste se pripremili za proljeće i toplije vrijeme.

Privatna arhiva
 
Kako organizirati ormar u 5 jednostavnih koraka

Korak 1. Raščišćavanje

Predradnja svake organizacije (pa tako i vašeg ormara) je raščišćavanje. To podrazumijeva micanje svih odjevnih predmeta koji vam ne koriste, a  zauzimaju dragocjen prostor. 

Izvadite sve iz vašeg ormara i privremeno stavite sve zajedno na jednu hrpu. Možete iskoristiti svoj krevet, kauč u dnevnom boravku ili ukoliko ništa od toga nije slobodno, svu odjeću i druge predmete koje zateknete u ormaru položite na pod. Svakako ga prije toga barem usisajte.

Odvojite dovoljno vremena za pregled cjelokupne zimske odjeće i dodataka kako biste donijeli odluku koje od njih želite zadržati, donirati ili možda zbog njihove dotrajalosti reciklirati.

Korak 2. Očistite ormar

Nakon što se u potpunosti ispraznili vaš ormar temeljito ga očistite. Ukoliko inače koristite mirisne jastučiće u svom ormaru koji sprečavaju dolazak nametnika koji bi mogli uništiti vašu odjeću, onda je sada vrijeme da ih zamijenite. Budući da je vaš ormar prazan, iskoristite ovu priliku za prilagodbu polica u skladu s potrebama vaše proljetne odjeće. Naravno, ukoliko to želite i imate mogućnosti za prilagođavanje.

Korak 3. Pohranite svoju zimsku odjeću na najbolji mogući način

Prije finalnog spremanja obavezno operite odjevne predmete kako bi bili spremni za nošenje sljedeće zime. Mrlje na vašoj odjeći mogu postati trajne tijekom skladištenja ukoliko ih se ranije ne tretira na odgovarajući način.

Ovisno o tome s kojim prostorom raspolažete, sezonsku (zimsku) odjeću možete pohraniti odvojenu od one koju trenutno nosite. Stavite ju u spremnike na više police u ormaru ili ukoliko imate iznimno duboke police tada prostor straga rezervirajte za ovu odjeću. Veste, hlače, debele majice i sl. složite, dok kapute i jakne ostavite na vješalici. Ukoliko nemate mogućnost potpunog odvajanja zimskih komada od proljetnih jedan dio visećeg prostora odvojite za zimske kapute i/ili jakne. 

Korak 4. Organizirajte ono što ste odlučili zadržati

Nakon što ste odlučili koje odjevne predmete želite zadržati, promislite kako bi bilo najbolje organizirati ih. One komade koji su izrađeni od debljih materijala, proljetne jaknice, sakoe i sl. obavezno stavite na vješalice. Isto napravite i sa haljinama, suknjama, hlačama. Ukoliko u svom ormaru imate pretežito police tada odjeću uredno složite na njih ili koristite organizatore za odjeću te ju složite vertikalno prema KonMari TM metodi. 

Prednosti vertiklanog slaganja odjeće: 

– štedi prostor,

– sve što je pohranjeno možete vidjeti “na prvu”,

– potiče vas da budete pažljiviji prema stvarima koje posjedujete,

– vertikalna pohrana olakšava uzimanje odjeće i odlaganje stvari nakon njihova korištenja.

Privatna arhiva

Odjevne predmete koji se nalaze na vješalicama možete organizirati prema kategorijama (sve hlače zajedno, sve haljine zajedno, sve košulje zajedno itd.), prema boji (od najtamniji prema najsvjetlijima) ili s lijeva na desno rasporedite odjeću od najduljih do najkraćih komada.

Ako u vaš ormar ne stane sve potrebno, potražite alternative za pohranu dodataka kao što su kape, šalovi, odjeća za vježbanje i sl. To su sitnice koje je teže organizirati i zbog kojih vaš ormar može poprimiti neuredan izgled. Za sitnije stvari (poput remena, rukavica, traka za kosu) koristite manje spremnike/organizatore.

Korak 5. Uživajte u prednostima organiziranog ormara

Organizirani ormar daje vam potrebnu jasnoću s čime raspolažete u njemu. Svoje jutro započinjete s pozitivnim stavom. Kad lako možete donijeti odluku izbora odjeće, bit ćete opušteniji čime izbjegavate kaos i stres pokušavajući svako jutro pronaći pravu odjevnu kombinaciju među morem onoga što u biti niti ne nosite.

Marija

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.