Dom i organizacija

Popularne metode raščišćavanja

Započeti proces raščišćavanja može biti poprilično teško, a posebno kada su nam na raspolaganju mnogobrojne metode. Osim što ne možete biti sigurni koja će vam metoda biti najkorisnija, vrlo vjerojatno nemate ni toliko vremena ni strpljenja da istražujete i u praksi provodite svaku od njih zasebno. U današnjem tekstu pokušati ću vam pojasniti nekoliko metoda o kojima sam najviše čitala i posebno se osvrnuti na prednosti i nedostatke svake od njih. Nadam se da će vam ovaj tekst biti barem malo od pomoći.

1. KONMARI metoda

Ovo je trenutno jedna od najpopularnijih metoda raščišćavanja koju nam je u svojim knjigama “Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život” i “Spark Joy” predstavila Marie Kondo. Ona predlaže pospremanje prema kategoriji, ne prema lokaciji. Npr. umjesto da danas pospremate dječju sobu, zadajte si konkretniji cilj poput pospremanja svih dječjih igračaka gdje god se one nalazile (u njihovoj sobi, dnevnom boravku, na balkonu). Na taj način ne samo da se nećete istom kategorijom baviti više puta već ćete vidjeti koliko ukupno imate nečega i možda se jedne određene količine ipak odlučite riješiti. Započinje se s odjećom, zatim prelazite na knjige, papire, komono (razne predmete poput elektronike, lijekovi, alat, dječje igračke…) i na kraju sentimentalni predmeti. KonMari metoda se bazira na tome da zadržite samo one stvari koje u vama izazivaju sreću i da se rješavate onih predmeta koji u vama više ne izazivaju tu emociju. 

Prednosti: detaljna provjera svih stvari koje posjedujete u pojedinoj kategoriji, pospremanje “jednom zauvijek”.

Nedostaci: iziskuje puno vremena i truda, rezultati se ne vide odmah pa može djelovati pomalo demotivirajuće. 

2. Metoda JEDNO UNUTRA, JEDNO VAN

Da biste zadržali razinu stvari koju trenutno imate u svojem domu, vodite se sljedećim pravilom: svaki put kada novi predmet dođe u vaš dom, predmet koji ima istu ili sličnu funkciju mora ići van. Vrlo jednostavno: jedno unutra – jedno van. Primjerice: kupili ste novi t-shirt, riješite se jednog starog ili kupili ste novu ljetnu torbicu, drugu donirajte svojoj mlađoj sestri i sl.

Prednosti: Dobra za početak kako bi se naučili rješavati stvari. Pomaže vam usvojiti naviku kupnje onda kada vam nešto zaista treba. Nema vremenskog roka, odrađujete sve svojim tempom.

Nedostaci: Zahtjeva puno samodiscipline (ukoliko se odmah ne riješite jednog predmeta iz svog doma i kažete da ćete se time pozabaviti kasnije vrlo je vjerojatno da ga se ni nećete riješiti). Uvijek vam ostaje ista količina stvari u kući.

3. Metoda VJEŠALICA

Sve vješalice koje imate u ormaru okrenite u istom smjeru. Kako koji predmet s vješalice obučete tako tu istu vješalicu objesite u suprotnom smjeru. Zadajte si neki rok u kojem ćete provoditi ovaj zadatak (možda 6 mjeseci/godinu dana ili ako vješate sezonsku odjeću tada neka vam period zadatka bude jedna sezona ili dvije ukoliko ste neodlučni). Nakon tog perioda imat ćete uvid u onu odjeću koju niti jednom niste obukli i možda biste tada trebali razmisliti da neke od tih komada odjeće (ili sve) donirate ili poklonite.

Prednosti: Jasno je koju odjeću ste nosili, a koju niste. Jednostavna metoda, ne zahtjeva dodatni napor ni vrijeme.

Nedostaci: Nije korisna za odjeću koju rijetko koristite (za specijalne prilike, vjenčanja, domjenke…). Zahtjeva disciplinu da okrećete vješalice.

4. VREMENSKI ODREĐENA metoda

Ovo je prema moje mišljenju dobra metoda s kojom možete započeti proces raščišćavanja, ukoliko ne znate odakle krenuti. Ona podrazumijeva posvećivanje dnevnim ili tjednim zadacima raščišćavanja, bez određivanja područja ili kategorije na kojoj treba raditi. Međutim, definirana je vremenskim periodom. Veliki zagovornik ove metode je Flylady koja  predlaže da 15 minuta dnevno provedete baveći se ovom aktivnosti. 

Prednosti: ne zahtjeva puno odvojenog vremena, odrađujete zadatke svojim tempom, birate kategoriju kojoj se želite posvetiti.

Nedostaci: Samodisciplina (važno je stati u trenutku kada istekne vremenski period pojedinog zadatka). Zahtjeva dulje vrijeme da svoj dom dovedete u stanje kakvo želite. 

5. MINIMALIST GAME metoda

Joshua Fields Millburn i Ryan Nicodemus, osmislili su izazov “30-day minimalism game” kao zabavnu igru kako bi pomogli ljudima da svoj dom očiste od nepotrebnih stvari. Udružite se s nekim u ovom procesu (prijateljicom ili mamom ukoliko živi u drugom stanu) i krenite. Svako od vas se treba riješiti jedne stvari prvog dana u mjesecu, dvije stvari drugog dana u mjesecu, tri stvari trećeg dana…. Onaj tko dulje od vas izdrži je svojevrsni pobjednik ovog izazova. 

Prednosti: Ukoliko izdržite do kraja mjeseca riješit ćete se oko 500 predmeta iz svog doma. Metoda potiče pojedinca da svakodnevno donosi odluku kojih se predmeta želi riješiti.

Nedostaci: Svakog dana broj stvari koje je potrebno izbaciti sve je veći i može biti poprilično izazovno npr. 21. dan naći 21 stvar koje se planirate riješiti. Gdje sa stvarima koje se odlučite riješiti?

Sve metode (osim posljednje navedene) probala sam osobno u jednom periodu svoga života u posljednje 3-4 godine koliko se zanimam za ovu temu. Smatram da je svaka od njih pogodna za određeni životni stil ili s obzirom na vrijeme koje možere utrošiti za ovaj posao. Rezultati sigurno neće izostati. Osobno sam najsklonija metodi KonMari i mislim da mi je donijela najveću vidljivu promjenu u mom životu. Iziskuje mnogo vremena međutim ukoliko se obavi temeljito naknadno je potrebno samo održavati red.

Marija

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.