Capsule garderoba

Kako vam pojednostavljivanje garderobe može uštedjeti vrijeme i novac?

Ukoliko prakticirate “capsule” garderobu ili ste barem čuli za taj termin od ranije, tada vjerojatno znate kako posjedovanje modne kapsule naglašava pojednostavljivanje vaše garderobe.

Zamislite koji bi to divan osjećaj bio kada biste svaki puta kad otvorite svoj ormar znali točno što odjenuti za svaku priliku.

I sve to bez gubljenja 30 minuta u potrazi za odjećom ili modnim dodacima koji se međusobno podudaraju. Koliko biste vremena uštedjeli svaki dan?

Vratimo se na kratko samim počecima. Termin “capsule” garderobe osmislila je Susie Faux, vlasnica londonskog butika “Garderoba” 1970-ih godina. Prema Faux, “capsule” garderoba podrazumijeva kolekciju manjeg broja bitnih (bezvremenskih) odjevnih predmeta, poput suknji, hlača i kaputa, čiji se broj potom može uvećati sezonskim komadima.

Moj prvi pokušaj modne kapsule bio je ljetos kada sam (spletom okolnosti) otišla sa svojom obitelji iz Zagreba na nepuna tri mjeseca. Govorim vam ovo kako biste stekli dojam koliko dugo nisam bila u svom domu i što sam sve sa sobom ponijela.

6 haljina
1 suknja
2 kratkih hlača
1 duge hlače
3 majice/bluzice

To je činilo bazu moje garderobe koju sam nadopunila sa nekoliko dodataka (t-shirt majice, traperice, taice, kardigan, traper jakna, odjeća za trčanje, obuća, torba i kupaći kostim). Čini li vam se premalo? Kako za koga. Nismo svi isti, i to je potpuno ok. Nemamo svi jednake navike i posao koji obavljamo pa je i kapsula prilagodljiva našim potrebama. Meni se ova količina osobno pokazala sasvim dovoljnom (neke komade čak nisam ni obukla).

Zašto pojednostavljivanje garderobe smatram dobrom idejom:

  1. Uštedit ćete puno vremena dok birate svoje odjevne kombinacije.
  2. Zahtjeva puno manje prostora za pohranu.
  3. Štedite novac (kako: posegnut ćete za bezvremenskim komadima za koje znate da se možete pouzdati iz godine u godinu).

Ono što smatram bitnim za napraviti nakon što ste obavili raščišćavanje ormara i odlučili koje odjevne predmete želite zadržati, potrebno je odvojiti vrijeme za formiranje svojih odjevnih kombinacija od odjeće koju već posjedujete. Tek kada prođete kroz svu vašu odjeću, možete jasno vidjeti što je sa čime moguće iskombinirati i tek tada (ukoliko je potrebno) napravite popis za kupnju kako biste točno znali koje ćete komade i u kojim bojama kupiti kako bi vaš ormar izgledao skladno. Prije odlaska u dućan definirajte s kojim sredstvima raspolažete i odlučite u kojim ćete trgovinama kupovati kako vas ne bi “ponijelo” kada vidite sve te primamljivo uređene izloge dućana.

Kakve god potrebe vašeg ormara bile, koncept “capsule” garderobe učinit će vašu svakodnevnicu mnogo lakšom. Uštedjet će vam vrijeme u izboru odjevnih kombinacija, a posljedično i novaca jer ste upravo kupovanjem onoga što vam je zaista potrebno postali svjesniji potrošač.

Ukoliko vam je ovo bilo korisno, pročitajte kako pravilo 80/20 ima veze sa vašom garderobom. Tu ga pronađite: Pravilo 80/20; kako je primjenjivo na vašem ormaru

Marija

Jedan komentar

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.