Dom i organizacija

Kako stvoriti više (korisnog) prostora u ormaru

Imati pun ormar odjeće i nemati što obući – često znamo čuti u ženskim razgovorima. A možda je i kod vas slična situacija. Ukoliko mislite da je rješenje u kupovini nove odjeće, možda ipak trebate još jednom promisliti prije nego li krenete u potragu za novim krpicama. Problem može biti u nedostatku mjesta za pohranu stvari ili pak nefunkcionalnoj organizaciji ormara koja nam ne daje realnu sliku o količini odjevnih predmeta koje posjedujemo.

Pišem vam o pet načina kako možete stvoriti više korisnog prostora u ormaru.

 

1. Započnite s raščišćavanjem

Najlakši način da napravite mjesto u svom ormaru je riješiti se stvari koje vam zapravo nisu potrebne. Izvadite sve odjevne predmete iz ormara i odložite ih gdje imate dovoljno mjesta za razvrstavanje u tri hrpe: ono što ćete zadržati, odjeću koja je dotrajala i onu koju planirate donirati.

Ostavite samo komade za koje znate da ćete ih zaista koristiti i one u kojima se osjećate potpuno svoji. Pokušajte izbjeći tendenciju zadržavanja bilo čega “za svaki slučaj”.

 

2. Zamijenite odjeću sa sezonskom

Ukoliko svu svoju odjeću držite pohranjenu na jednom mjestu bez nekog rasporeda moguće je da se stvori popriličan kaos u ormaru. Umjesto toga, pokušajte svake sezone zamijeniti raspored odjeće koju trenutno nosite i izvansezonske predmete pohranite odvojeno od ostatka odjeće sve do sljedeće sezone.

Jedna od dodatnih prednosti ove metode je što vas “prisiljava” na procjenu garderobe najmanje dva puta godišnje, olakšavajući vam raščišćavanje i doniranje predmeta koje više ne nosite.

 

3. Složite odjeću na ispravan način

Pomno slaganje odjeće može osloboditi dodatni prostor za pohranu. Ne samo da će vaše police izgledati svježe i uredno poput polica u dućanima, već ćete na prvi pogled vidjeti sve što posjedujete. Nakon što majice, hlače, i sl. presavijete u uredne pravokutnike vertikalno ih postavite u ladice ili kutije za odlaganje. Na taj ćete način moći brzo pronaći sve što vam treba i izvući ga iz ladice, a da cijela hrpa ne padne.

 

4. Postavite dodatne police

Umjesto da samo slažete stvari na dno ormara, postavite dodatne police (ukoliko na bočnim stranicama ormara imate već izbušene rupice radi prilagodbe visine polica). Ukoliko u ormar odlažete i obuću neka radije dno ormara bude rezerviran za nekoliko pari obuće. To će vas spriječiti da zatrpate prostor.

 

5. Ne kupujte organizatore dok ne završite sa sortiranjem

Kupovina rješenja za odlaganje je meni osobno najzanimljiviji dio. Ali budite oprezni oko nabavljanja organizatora prije nego što utvrdite što vam zapravo treba.

 

Kupnjom nefunkcionalnih organizatora zauzeti ćete više prostora nego što uštedite – suprotno od onoga za što su namijenjeni.

 

Najprije sve što planirate sačuvati odvojite na hrpu. Izmjerite police, vidite s kojim organizatorima već raspolažete, a zatim izradite popis za kupnju onoga što će vam trebati da bi ti predmeti bili uredno složeni.

Kad imate uredan, organiziran ormar pojednostavljuje vam se život i olakšava odijevanje svakog jutra. Bez obzira koje je veličine vaš ormar, otkrit ćete puno više prostora kad ga organizirate. Ključ je u korištenju pravih rješenja za pohranu kako biste maksimizirali prostor koji imate.

Marija

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.