Dom i organizacija

Kako se pripremiti za dolazak bebe

Dolazak novog člana u obitelj je jedan od najvećih događaja u životu roditelja. Bilo da se radi o prvom ili trećem djetetu, svoj dom trebate pripremiti za dolazak nove bebe. Ukoliko to učinite prije nego što bebu dovedete kući, život će vam biti značajno lakši dok ćete brinuti o svom novorođenčetu. Danas vam donosim nekoliko savjeta koja su osobno meni bili od najveće pomoći.

  1. Raščistite svoj prostor kako biste pripremili prostor za bebu

Kada imate stvari koje će biti potrebne za vaše novorođenčeta, morate pronaći prostor za njihovo spremanje. Čak i u malom stanu ukoliko nemate odvojenu sobu za dijete, postoje brojna kreativna rješenja za pohranu stvari.

Raščišćavajući svoj prostor možda ćete otkriti kako vam je s nekim stvarima koje su ranije bile kritične sada puno lakše odlučiti što sa njima napraviti. Raščišćavanjem svojih stvari stvarate nova mjesta za pohranu koja možete iskoristiti za sve nove bebine stvari koje su nužne da ih imate.

Više prostora možete stvoriti dodavanjem polica na zidove, organizatora u ormare i ladice i sl. Također, vrlo je bitno stvoriti prostor u kuhinji za bebine potrepštine. Potrepštine za dojenje ili adaptirano mlijeko, bočice, krutu hrana za kasnije itd.

2. Svaki dječji predmet treba svoj dom

Mnogo je stvari o kojima treba voditi računa dok se pripremate za dolazak svoje bebe. Pobrinite se da nabavite dovoljnu količinu stvari za bebu (poput pelena, vlažnih maramica, odjeće i sl.) Odlazak u trgovinu po stvari koje su vam potrebne bit će izazovniji kada beba stigne.

Trenuci kada ćete donositi sve stvari za bebu u svoj dom mogu izazvati podijeljenje osjećaje kada  vidite tu količinu stvari (pogotovo ukoliko ste ograničeni prostorom). Ono što je u ovom trenutku neophodno je sortirati ih kako bi im dodijelili najadekvatnije mjesto. Ne želite čekati do posljednjeg trenutka i vratiti se kući nakon što se beba rodi u sobu punu potrepština za bebu bez ikakvog reda.

Odvojite dovoljno vremena kako biste sve potrepštine za bebu pospremili na prikladno mjesto. Odjeću operite, posložite i pospremite u ormar ili komodu. Dječje pelene, tetra pelene, vlažne i suhe maramice, kozmetiku i lijekove pospremite u komodu ili ladicu koju ste za to namijenili. Igračke trebaju imati svoju policu ili košaru. I nemojte s njima pretjerivati, pogotovo na početku. Tješilica ili mobil iznad kreveta za novorođenče je sasvim dovoljno.

Vjerujte mi, ovo je idealno vrijeme kako bi organizirali prostor i stvari za bebu, stoga odvojite vrijeme da to učinite sada i uspostavite osjećaj organizacije kada vaše dijete dođe prvi put kući. U najmanju ruku, znat ćete gdje se sve nalazi u tih prvih nekoliko dana.

3. Razvrstajte odjeću za bebu po veličini

Kako biste uštedjeli vrijeme i energiju što će vaše novorođenče nositi svaki dan, organizirajte odjeću  prema veličini prije nego što beba stigne. Najmanje komade stavite npr. u komodu radi lakšeg pristupa, dok oni veći mogu ići u odvojeni spremnik za kasniju upotrebu. Svakako označite svaki spremnik kako biste znali veličinu odjeće koja se unutra nalazi  jer bebe brzo rastu.

4. Zamrznite obroke

Ovo je nešto što nije direktno vezano za bebu ali slobodno mogu reći da mi je bilo od iznimno velike pomoći. Odvojite nekoliko večeri ili vikenda za pripremu jednostavnih jela koja se mogu zamrznuti. Tako ćete se imati na što osloniti kada ste umorni ili nemate vremena za pripremu hrane za sebe i svoju obitelj, a i dalje ćete imati zdravi kuhani obrok i nećete posegnuti za dostavom ili nezdravom hranom. Ne zaboravite označiti spremnike kako biste točno znali što se u svakome nalazi.

5. Napravite osnovni raspored čišćenja

Navedite osnovne zadatke (pranje poda, čišćenje kupaonice, pranje rublja, itd.) i odredite kako bi trebali funkcionirati tijekom vašeg tjedna. Na ovaj način ćete se imati čemu vratiti kada se osjećate preopterećeno, a drugi ukućani vam mogu pomoći da stvari držite pod kontrolom.

Marija

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.