Dom i organizacija

Kako pristupiti organizaciji kuhinje u 4 koraka?

U našoj kući kuhinja je najčešće korištena prostorija. Vjerujem da ona  učinkovito funkcionira ukoliko je dobro organizirana. Međutim, između sve te hrane i posuđa, naše kuhinje se vrlo brzo mogu prenatrpati raznim stvarima i stoga je potrebno kontinuirano u njoj održavati red. 

 

Kako pristupiti organizaciji kuhinje u 4 koraka?

 

Korak 1: Procijenite situaciju

Odredite koliko bi vam okvirno vremena trebalo da se posvetite vašoj kuhinji. Uplanirajte to vrijeme u svoj dnevni/tjedni raspored. Raščišćavanju i organizaciji kuhinje pristupite kao jednom projektu. 

 

Korak 2: Definirajte da li se bavite cijelom kuhinjom ili dio po dio

Prije raščišćavanja, a s obzirom na raspoloživo vrijeme iz koraka 1, definirajte da li vašoj kuhinji pristupate kao cjelini ili dio po dio. Ukoliko izaberete drugu varijantu, prema KonMariTM metodi, kuhinju možete podijeliti na sljedeće podkategorije:

  • kuhinjski pribor koji se koristi za jelo (žlice, vilice, noževi, šalice, čaše, tanjuri, zdjelice…), zatim stoljnjaci, salvete, krpe, podmetači i sl.
  • kuhinjski pribor za izradu hrane (zdjele, tave, razni mali kućanski aparati, lopatice za slastice, kutljače, posude za čuvanje hrane i sl.) te
  • hrana (začini, suhi sastojci, hrana u limenkama, pića, čaj, kava, slastice i sl.)

Izaberite kategoriju i možete krenuti na korak 3.

 

Korak 3. Raščišćavanje

Ovim korakom nije cilj rješavanja stvari radi postizanja minimalizma u vašoj kuhinji. To nije svrha niti cijele KonMariTM metode. Izvadite sve stvari na jedno mjesto i promišljajte o svakom predmetu koji prođe kroz vaše ruke. Da li je to nešto što vam treba, da li ga koristite prilikom pripreme jela, da li ima neka oštećenja ili ukoliko ga ima, da li je tim oštećenjem izgubio svoju funkciju? Da li postoji neki drugi predmet u vašoj kuhinji koji mu može zamijeniti ulogu? Sve su ovo korisna pitanja koja si možete postaviti prilikom raščišćavanja svoje kuhinje. 

 

Korak 4. Definirajte mjesto onome što je ostalo

Ukoliko kuhinji pristupate dio po dio, smatrajte određivanje mjesta “privremenim”. Zašto? 

Tek kada raščistite cijelu vašu kuhinju i odredite koji su to predmeti koji ostaju i oni koje ste se odlučili riješiti, tek tada možete odrediti realnu poziciju za vaše stvari i stvoriti tzv. kuhinjske zone. 

Osnovne kuhinjske zone su: zona za pripremu hrane, za kuhanje, za čišćenje, zona za pohranu posuđa, za pohranu zaliha te zona za posluživanje. Više o ovom temi kao i organizaciji male kuhinje donosim u sljedećem tekstu. 

Za dodatne informacije oko dodjeljivanja mjesta pojedinoj stvari pročitajte tekst Stavi stvari na svoje mjesto.

Marija

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.