Dom i organizacija

Kako kupovati promišljeno?

Kupovina je sama po sebi uzbudljiva!

Tko od vas može reći da nije oduševljen kada mu na vrata stigne dostava paketa sa proizvodima koje ste nekoliko dana ranije stavili u svoju on-line košaricu i u konačnici ih kupili?

Za kupnju su potrebni određeni resursi – utrošeno vrijeme i novac. A ponekad (nepromišljena) kupovina dovodi do stvaranja nepotrebnog nereda u našem domu, koliko god osjećali onaj nalet uzbuđenja u trenutku kada je paket stigao na naša vrata.

Kako onda možemo kupovati planirano i s namjerom, a da time uštedimo svoje vrijeme, novac i spriječimo stvaranje nepotrebnih hrpa?

1. Definirajte svoj stil

Kada znate koji komadi odjeće vam lijepo pristaju, koje boje ističu vaše oči, kakva bi vam nova sofa odgovarala u već namještenom dnevnom boravku i sl…. postaje lakše reći ne. Postaje lakše udaljiti se od onih predmeta koji ne rade u vašu korist i koji ne predstavljaju vaš stil.

Kada niste sigurni u svoj stil, poželite kupiti neki predmet koji tako lijepo mami iz izloga – bez obzira odgovara li vam ili ne.

2. Procijenite svaku stavku prije nego što ju kupite

Zašto uopće želim obaviti neku kupnju? Ukoliko i kupim taj predmet hoće li to dodati određenu vrijednost u mom životu ili samo stvoriti dodatne hrpe u mom domu?
Kada počnete promišljati o svojoj kupovini prije odlaska na blagajnu ili klika na “kupi sad” tipku, zaustavit ćete one impulzivne kupnje koje nastaju ili iz dosade ili samo zato što si želite kupiti nešto novo.

Napravite popis – i držite ga se!

3. Prepoznajte svoje “okidače”

U kojim trenucima i koji su razlozi zašto kupujete? Radite li to iz dosade, u trenucima kada si želite uljepšati loš dan ili kako biste bili u trendu? I sama sam prošla kroz sve te situacije.

Ako kupujete u obližnjem dućanu dok čekate autobus na putu kući, stavite slušalice i u tom periodu poslušajte video koji već dulje stoji na listi čekanja. Ili čitajte knjigu. Ako kupujete jer ste pretplaćeni na newslettere brojnih modnih blogova, odjavite se s njihove liste i maknite ih iz bookmarksa. Bez obzira na to koji su vaši okidači, naučite ih prepoznati kako biste im se mogli suprotstaviti.

Što biste vi još dodali na popis? Javite mi se u komentarima.

Marija

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.