Capsule garderoba

“Capsule” garderoba – što je to i kako kreirati vlastitu

Kada sam započela svoje KonMari™ putovanje raščišćavanja doma najprije sam krenula od raščišćavanja odjeće jer je prema ovoj poznatoj metodi to primarna kategorija stvari kojoj se pristupa. Nakon što sam svoj ormar raščistila od svih viškova koji mi nisu koristili i samo su mi zauzimali dragocjen prostor, prirodno mi je došla ideja da i ja u svom ormaru probam uvesti modnu kapsulu.

Danas vam donosim osnovne korake i savjete za formiranje modne kapsule, ukoliko poželite i vi krenuti u ovom smjeru.

Što je to “capsule” garderoba?

“Capsule” garderoba je naziv za količinski manju kolekciju odjeće koju koristite i volite. Nju najčešće mijenjate ili samo nadopunjujete s promjenom sezone. Imati jednu takvu garderobu koja sadrži samo predmete koje zaista volite, znači da oko sebe nemate odjeću koja vam ne pristaje, ne odgovara vašem obliku tijela ili ne odgovara vašem osobnom stilu.

Neki savjetuju da modna kapsula treba sadržavati 30ak komada. Drugi preporučuju čak 50, a neki svega 10 osnovnih (basic) komada. Slažem se s onima koji kažu kako broj komada koje posjedujete nije toliko bitan kao činjenica da ste dobro postavili svoje temelje – izabrali osnovne komade koji vam pristaju i koji se međusobno mogu kombinirati. 

KonMari metoda™ stavlja fokus na stvari koje želimo zadržati, a ne one kojih se želimo riješiti. I potpuno je uredu ako i dalje nakon raščišćavanja (vodeći se ovom metodom) imate više stvari od onog što podrazumijeva modna kapsula.

Kako započeti?

Formiranje vlastite modne kapsule mnogima se čini kao jedan veoma zahtjevan proces jer ne postoji univerzalan način koji funkcionira za sve. Nitko od nas ne vodi isti život, nema isti stil odijevanja, oblik tijela i preferencije kod odabira svakodnevne odjeće. Upravo tako ne postoji samo jedna modna kapsula već ju kreirate vi sami za svoj životni stil.

  • Korak 1. Raščišćavanje

Skupite svu vašu odjeću na jedno mjesto i krenite s razvrstavanjem svih predmeta iz vašeg ormara. Uključite dodatke i obuću. Formirajte tri skupine: zadrži, možda i doniraj.

  • Korak 2. Odvojite sezonsku odjeću

Ukoliko vam je jednostavnije i inače ste tip osobe koja u svom ormaru ima na vidljivom mjestu pohranjenu samo odjeću iz trenutne sezone, tada svakako odvojite vrijeme i za ovaj korak. Ukoliko pak svu odjeću držite na istom mjestu tada ovaj korak preskočite.

  • Korak 3. Analizirajte svoju odjeću

Koje boje prevladavaju (da li ste uopće  zadovoljni s njima ili u ovom dijelu želite napraviti promjene), koji su modeli zastupljeni u ormaru (oblici majica, hlača, suknji i sl.), koje uzorke volite, koliko uopće čega imate (gornjih, donjih dijelova) i sl. Sve su ovo vrlo vrijedne informacije koje u konačnici definiraju vaš stil odijevanja.

  • Korak 4. Stvarajte odjevne kombinacije

Ne žurite u kupovinu, radite sa onim odjevnim komadima koje trenutno imate i prepustite se kreativi u slaganju novih odjevnih kombinacija. Za ideje virnite Pinterest, sigurna sam da ćete pronaći mnogo korisnih savjeta. Bilježite sve ono što mislite da vam u vašoj trenutnoj garderobi nedostaje i formirajte određenu wish listu (popis za kupovinu).

  • Korak 5. Kupujte s namjerom

Tek nakon što ste već neko vrijeme koristili odjevne predmete koje imate od ranije dolazi ovaj posljednji korak. Pričekajte neko vrijeme da vam zaživi to što ste dodali na popis i ukoliko i dalje imate potrebu za određenim proizvodom sada je vrijeme za kupovinu. 

Ako u trgovini pronađete nešto što se ne može nositi s barem još tri predmeta u vašem ormaru, vjerojatno taj odjevni predmet nije dovoljno “prilagodljiv”. Dakle, neće se moći dovoljno iskoristiti pa je pitanje da li ga je vrijedno uopće kupiti.

 

Ideja “capsule” garderobe je u svom ormaru imati odjeću koja odgovara vašoj osobnosti, stilu i svakodnevnim aktivnostima kako biste se osjećali ugodno i svoji.  Ukoliko vam treba još malo motivacije pročitajte tekst Kako vam pojednostavljivanje garderobe može uštedjeti vrijeme i novac?

Marija

 

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.