Capsule garderoba

5 razloga zašto biram kvalitetu iznad kvantitete

Prema podacima Fashion Retail Academy, UK iz 2019. svaki osmi potrošač vjerojatnije će odabrati skuplje dugotrajnije proizvode radije nego jeftiniju odjeću. Rezultati istog istraživanja pokazuju kako gotovo 39% kupaca kaže da bi radije trošilo više na skuplju kvalitetniju odjeću – dok će samo četvrtina (njih 26%) kupiti jeftiniju, moderniju odjeću koja vjerojatno neće potrajati do sljedeće sezone (što zbog kvalitete izrade ili jednostavno više neće biti “in”.)

Danas vam pišem o svojih 5 razloga zbog kojih je odabir kvalitete nad količinom za mene uvijek dobra ideja.

       1. Želim da moja odjeća dulje potraje 

Ako odabirete kvalitetu iznad kvantitete vjerojatno i vi želite da vaša odjeća traje duže. Vjerojatno ju želite nositi i sljedeću sezonu. Prije svega, trebate više pažnje posvetiti svojoj trenutnoj garderobi, prepoznati koji su to novi predmeti koji se mogu nositi s trenutnim komadima koje posjedujete. Formiranje capsule garderobe je prvi korak ka tome.

       2. Kreiranje osobnog stila

Ako ozbiljno razmišljate o tome da formirate ormar pun kvalitetne odjeće, vjerojatno ćete se morati udaljiti od modnih trendova. Umjesto toga, stvaranjem svog vlastitog stila stvorite svoj vlastiti trend.

Najprije provjerite vaš omar; koja je to odjeća koju već posjedujete, prati li određeni stil? U kojoj se odjeći osjećate najopuštenije i najugodnije? Koje su vam najdraže boje, teksture? Volite li više casual izgled, sportski, romantični ili čistu klasiku? Koje komade niste nikada obukli i zašto je tome tako? Sve su ovo pitanja koje si možete postaviti spontano dok raščišćavate svoj ormar i razmišljate o svojoj garderobi.

       3. Oslobodite prostor za nešto drugo

Manje kupovanja odjeće podrazumijeva i manje prostora kojeg trebate odvojiti za vaše modne krpice. A definitvno vam ostavlja mogućnost da taj prostor ostavite za pohranu nečeg drugog. Ili jednostavno neka ostane prazan.

Prije odlaska u shopping, dobro pregledajte ormar i razmislite što vam točno treba. Izbjegavajte impulzivne kupovine, a u trgovinu dođite s planom što trebate kupiti.

       4. Dugoročno štedite novac

Ono što se uglavnom događa je da ako kupujete niskokvalitetnu odjeću, morat ćete je zamijeniti vrlo brzo. Odjeća slabe kvalitete vrlo brzo gubi oblik, boju i elastičnost nakon učestale uporabe. Iz toga proizlazi da ju morate ponovo kupiti. No, to se većini ljudi danas ne čini kao najveći problem na svijetu jer je ta odjeća vrlo često i cjenovno dostupna. Međutim, dugoročno gledano, takvom kupovinom na kraju plaćate više.

       5. Ekološka osvještenost

Modna industrija je jedan od najvećih zagađivača na svijetu. Pravilno zbrinjavanje stare odjeće je važan korak ka smanjenju utjecaja otpadnog tekstila na okoliš.  Ukoliko manje kupujete i osigurate da odjeća koju imate dulje traje, to će s druge strane značiti stvaranje manje otpada.

Prilikom kupovine dobro proučite od kojeg je materijala odjeća napravljena i birajte kvalitetnije komade. A ukoliko se nekih komada raščićavanjem želite riješiti postoje brojni načini kako to učiniti, a da okoliš ne pati. 

 

Kada je u pitanju kupovina odjeće, ponekad je vrlo teško oduprijeti se i ne kupovati – neka je odjeća ovih dana toliko jeftina, gotovo da se takva prilika čini predobra da bi bila istinita. A često i jest upravo tako. Brza moda (fast fashion) tako se i zove s razlogom, a odjeća koja nas mami u izlozima  često ne potraje ni nekoliko mjeseci, a kamoli godine koje dolaze. 

Za mene vrijedi odabrati kvalitetu iznad kvantitete kada je riječ o odjeći. Iako se ovaj blog fokusirao na razloge odabira kvalitetne odjeće, to se može odnositi i na svako područje života, a ne samo na garderobu (prijateljstvo, odnose…).

Izvor: https://liftedlogic.com/

Kao dodatni savjet i dopunu razloga broj 5, pročitajte moj tekst na temu Što sa stvarima koje smo u raščišćavanju odbacili?

Marija

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.