Capsule garderoba

5 lekcija koje sam naučila čitajući knjigu Lessons From Madame Chic, Jennifer L. Scott

Moj prvi susret sa idejom Ten-Item wardrobe bio je Ted Talks video u kojem Jennifer L. Scott, autorica knjige iz naslova, pojašnjava ovaj francuski koncept minimalističke garderobe. Prema J.L. Scott, uobičajeno je da Francuzi nose klasične, kvalitetne komade odjeće koje vole i koje nose iznova i iznova.

U ovom tekstu pišem ti o najznačanijim lekcijama koje sam naučila čitajući ovu zaista divnu knjigu:

 

1. Pronađi svoj pravi stil

U svojoj knjizi, J.L.Scott priča o dvije Francuskinje koje su je najviše inspirirale za vrijeme njezina studiranja u inozemstvu: madame Chic i madame Bohemienne. Madame Chic bila je sofisticirana, uglađena, aristokratskih korijena, a njezin stil klasičan i konzervativan. Madame Bohemienne bila je slobodnija, ležernija i živahnija, a njezin stil opušten i bohemian. I pod stilom ne mislim samo na onaj povezan s odijevanjem već općenito način života. Obje su privlačile određene tipove ljudi, organizirale zabave i živjele su ugodno i sigurno u svojoj koži. To nas uči kako bismo i mi trebali prepoznati svoj stil i njegovati ga.

 

2. Uvijek koristi najbolje stvari koje imaš

J.L.Scott preporuča da aktivno svakodnevno koristiš svoju najbolju odjeću, set tanjura, posteljinu i sve one druge stvari koje inače čuvaš za posebne prilike. Koliko je zaista takvih “posebnih” trenutaka? Radije učini svaki dan mrvicu posebnijim. Odjeni onu lijepu crvenu haljinu koju čuvaš u ormaru i to za “običnu” obiteljsku večeru četvrtkom navečer. Pronađi načine kako svaki dan učiniti zanimljivim i vrijednim sijećanja. 

 

3. Uživaj u jednostavnim, malim stvarima

Upravo uživanje u jednostavnim stvarima može biti put ka sretnom i ispunjenom životu. Ukoliko usporiš i dopustiš si da uživaš u naizgled malim stvarima vrlo je vjerojatno da će te to usmjeravati ka uravnoteženom životu i vjerojatno ćeš izbjegavati loše navike. Čitanje knjiga, novina, aktivno druženje sa obitelji i prijateljima u prirodi, pohađanje raznih edukacija prema kojima osjećaš strast i radost…. sve to oplemenjuje tvoj život.

 

4. Oslobodi se uz koncept 10-Item wardrobe

Poanta formiranja 10-item wardrobe je osloboditi se od prenatrpanih ormara, riješiti se odjeće koju ne koristiš, a koja ti ujedno zauzima dragocjeno mjesto. Cilj je kreirati garderobu koju voliš, u kojoj se osjećaš ugodno i samopouzdano. Stvaranje prostora u ormaru je prvi korak, a to znači riješiti se svih nepotrebnih viškova. 

J.L.Scott je naučila živjeti s količinski manje stvari, a koje su ujedno bolje i zahvalnije. To znači da je odlučila birati kvalitetnu odjeću koja joj odgovara, i to bezvremenske komade koje namjerava koristiti dulji niz godina. Predlaže izbjegavati kupnju pomodnih, trendovskih stvari koje prolaze, jer time trošite ne samo novac već i dragocjeno vrijeme.

 

5. “Clutter is not chic”

Ovo je direktni citat iz knjige. Clutter (ili u doslovnom prijevodu “fizički nered”) predstavljaju stvari:

– koje čine vaš prostor neurednim ili ne organiziranim;
– koje nisu korisne, potrebne ili vam ne donose sreću u životu; i
– preko kojih odgađate donošenje odluka.

Analiziraj područja u svojem domu za koja je evidentno da im je potrebno raščišćavanje. Budi potpuno iskren/a. Održavaj svoje ormare, ladice, kuhinjske ormariće urednima. Svaki predmet koji koristiš pospremi nakon njegove upotrebe na svoje mjesto. To je vrlo jednostavan trik koji kad pređe u naviku čini čuda kada je u pitanju održavanje doma urednim

Više o ovoj temi možeš pročitati u članku: Stavi stvari na svoje mjesto.

 

Ovo su bile lekcije koje sam naučila iz knjige “Lessons From Madame Chic”. Sigurna sam da postoji još mnogo toga što bi tebi moglo biti zanimljivo. Toplo preporučam pročitati knjigu, a nakon toga te pozivam da podijeliš koje su tebi bile najkorisnije lekcije do kojih si došla/o čitajući ju.

Marija

2 komentara

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.