Slobodno vrijeme

Welcome to Copenhagen

Bilo je to pred mjesec dana kada smo sletili na zagrebački aerodrom i vratili se sa prvog puta u dvoje u posljednje 4 godine. Ovaj post sam trebala napisati već odavno ali što zbog brojnih poslovnih i privatnih aktivnosti (svojih i dječjih) što zbog bolesti koja je i mene i muža uhvatila nekoliko dana nakon povratka u Zagreb tek sada sam krenula prisjećati se tih nekoliko, meni zaista, posebnih dana.

U ovom tekstu nije mi namjera bila pisati o znamenitostima danskog glavnog grada već vam napisati što me je najviše oduševilo i iznenadilo u Copenhagenu.

 1. Grad je kompletno kids friendly – gdje god odlučili krenuti, bilo u muzej, šetnju ili vožnju gradskim prijevozom, restoran ili u dućan sve će vam biti u potpunosti dostupno bili vi mama/tata s kolicima ili nosiljkom.
 2. Roditelji se šeću sa djecom bez obzira na vremenske prilike – većina ih je vani i po kiši.
 3. Većina ljudi ne koristi kišobrane, svi imaju kabanice.
 4. Unisex wc-i – svugdje! 🙂 Bilo da ste tata koji treba sa malenom kćerkom na wc ili mama sa sinčićem, svejedno vam je – svi čekaju u istom redu.
 5. Ukoliko u restoranu ostanete pri kraju s baterijom na mobitelu na stolu možete pronaći – punjače za mobitel!
 6. Djelatnica u dućanu na blagajni, prilikom formiranja računa, od klijenata preuzima samo novčanice. Ukoliko plaćate s kovanicama ili vam se treba uzvratiti sitniš tada to “radi” uređaj koji se nalazi tik uz blagajnu.
 7. U svakom vas dućanu pitaju želite li da vam printaju račun ili ne. Pretpostavljam da se radi o uštedi papira pošto je Danska njegov veliki potrošač.
 8. Danska uvozi smeće iz Švedske i Njemačke jer ne stvaraju dovoljno u svojoj zemlji, a proizvode energiju spaljivanjem otpada.
 9. Gradski metro nitko ne vozi. Kontrolni punkt sve pokreće.
 10. Na svakom prodajnom/uslužnom mjestu možete se koristiti bankovnom karticom. Cash vam uopće nije potreban. U nekim kafićima ga čak i ne primaju. 🙂
 11. Danci imaju organske frizerske salone. 🙂
 12. Ono što me najviše oduševilo je izuzetna simpatičnost i ležernost samih Danaca. Oblače se vrlo opušteno. Kombiniraju, po mom mišljenju, nespojive komade odjeće ali se s time uopće ne opterećuju.
 13. Svi pričaju engleski jezik; stariji vozač autobusa kao i teta u dućanu. 
 14. Samostalni check-in. Putem mobilne aplikacije domaćin apartmana vas stavi na listu osoba koje imaju pravo korištenja sigurnosnog ormarića, preuzmete kod, potvrdite korištenje i otvara vam se ormarić sa ključevima stana. 🙂 Taj ormarić se nalazio u sklopu jednog dućana koji radi 0-24h tako da je gostima uvijek dostupan.

Nakon povratka u RH vrlo sam često prepričavala ovo putovanje. Jedna tako mala, a toliko organizirana i izuzetno prijateljska zemlja. Nije ni čudo da se vrlo često može čuti kako je Copenhagen grad koji je zaista po mjeri čovjeka!

Marija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.