Minimalizam

Moj put u minimalizam

Ne tako davno počela sam se zanimati za minimalizam i željela sam otkriti koristi koje iz njega proizlaze. Sve je počelo s Marie Kondo. Nakon što mi je moja divna prijateljica otkrila njezinu knjigu “Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život”, u potpunosti sam postala otvorena prema minimalističkom načinu života. Nakon razmatranja različitih aspekata ovog stila, ubrzo sam otkrila kako prednosti minimalizma mogu utjecati zaista na svako područje našeg života, a ne samo na naš ormar.

Dok sam čitala spomenutu knjigu počela sam i intenzivnije pratiti YouTube kanal “Pick up limes”. Osim zanimljivih videa o prehrani, putovanjima i zdravlju, preslatka Sadia puno pozornosti posvećuje i samom minimalizmu. Njezin video “30 days to minimalism” pogledala sam više puta i odlučila se i sama isprobati metodu o kojoj je pričala, prilagodivši je svome ritmu.

Sa prvim stranicama knjige Marie Kondo i nekoliko pregledanih YouTube videa na temu minimalizma shvatila sam kako raščišćavanje stvari ne znači bacanje onih stvari koje volite. Kako je Sadia navela, ovih 30 dana trebali bi poslužiti kao vrijeme za pregled svih stvari koje posjedujemo zadržavajući one koje u nama izazivaju osjećaj radosti, u odnosu na stvari koje u nama ne izazivaju nikakvu emociju, čak štoviše one koje su se pokazale beskorisnima. One su možda beskorisne vama, ali nekome drugome mogu poslužiti. Tako da razmislite da li ćete stvari kojih se rješavate reciklirati ili možda donirati. 

Sadia je pozornost usmjerila na sljedeće kategorije stvari:

  • Odjevni predmeti i accessories (torbe/novčanici, odjeća, donje rublje, cipele, proizvodi za ljepotu i accessories)
  • Uredske potrepštine i medij (časopisi/priručnici, bilježnice i udžbenici, CDi/DVDi/knjige, stari električni uređaji, recepti/računi/dokumenti, radni materijal)
  • Kućanske potrepštine – općenito (posteljina i ručnici, proizvodi za čišćenje, namještaj)
  • Kuhinja (frižider, smočnica i kuhinjski elementi)
  • Mobitel i kompjuter (mobilne aplikacije, pohranjeni podaci, email inbox, pretplate na razne stranice i YT kanale)
  • Osobno i razno (fotografije, pribor za hobi, sentimentalni predmeti, blagdanske dekoracije, automobil i vaš um).

Svakoga dana pozornost je usmjerila na jednu od potkategorija. I tako “pročešljala” sva područja kroz 30 dana.

Iz iskustva, za jednu potkategoriju (recimo odjeću) trebalo mi je 2-3 dana jer ju imam složenu na više različitih mjesta, nisam ju do tada u potpunosti razdvajala po sezoni, a i zbog same količine stvari trebalo mi je više vremena da ju dovedem u red. 🙂 Nasuprot, potkategorije poput torbe/novčanici, stari električni uređaji,  accessories nisu mi zadavale previše posla jer ih i inače nemam mnogo pa sam neke dane odradila i više njih odjednom.

Da li mi je bilo dovoljno 30 dana? Nije! 🙂 Uz posao, moju dječicu i sve privatne obaveze prekoračila sam taj period. Međutim, bitno je da sve pa tako i ovaj zaista veliki posao odradite u svojem ritmu, da vam ne izaziva stres i obavezu već stvara osjećaj radosti i zadovoljstva samim procesom raščišćavanja i konačnim ishodom – jer on vam daje osjećaj slobode!

Marija xoxo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.