Potty training

Potty training

Ako ste nedavno prošli učenje vaših mališana na obavljanje nužde u tutu ili kahlicu, zaista svim mamama i tatama želim iskreno čestitati! Zadnjih mjesec i pol dana moj muž i ja prolazimo upravo to sa našim blizancima i potpuno suosjećam s borbama i povremenim frustracijama svih roditelja koji su bili ili su trenutno u istoj fazi kao i mi. Odvikavanje od pelena meni je osobno bio najveći izazov od kada sam postala mama, ako “zanemarimo” period kada su se bebulinci tek rodili i mjesece kada sam doslovce u komadu mogla odspavati maksimalno sat i pol vremena.

Nakon dva prošlogodišnja neuspjeha, ovim se trenucima nisam nimalo radovala a čak mi je često i sama pomisao na odvikavanje od pelena stvarala nervozu i brigu kako ćemo do vraga uspjeti riješiti to sa njih dvoje odjednom. U ovom postu osvrnuti ću se na prijedloge koji su se nama pokazali korisnima u posljednja dva mjeseca od početka naše avanture bez pelena. Pa krenimo…

Kupite adekvatnu opremu

Dvije tute ili kahlice koje sviraju (obavezno iste jer Bože sačuvaj da jedna ima nacrtane mediće, a druga majmune, bratova/sestrina je uvijek bolja), nastavak za wc školjku, mini stepenica za lakši pristup školjki, nepromočive plahte (zaštite za madrac) – naši su rekviziti!

Pustite ih da vas gledaju

Nikada nisam mislila da ću vrata od wc-a ostavljati otvorena međutim eto, nikad ne reci nikad. Kako moj muž zna reći, to valjda jedino mjesto gdje je imao svoj mir više ne postoji. 😄

Pokušajte ne prisiljavati dijete na tutu

Ukoliko vaš mezimac/ica odbija sjesti se na tutu možda mu/joj ne paše ili nema pojam o tome što bi na njoj trebali raditi. Moja curica je nakon prva 2-3 relativno uspješna dana jednostavno počela odbijati uopće sjesti na tutu. Plakala je, govorila da ju boli trbuščić, piškilo joj se, a ništa nije mogla obaviti. Nismo znali od kuda takva reakcija, da li smo ju možda preforsirali na odlaske na tutu… Kako niti nakon sljedećih nekoliko dana promjena nije bilo ( i dalje nije zvala za wc, a sve je obavljala u gaćice) odlučili smo joj vratiti pelena.

Djeca će vam sama pokazati kada su spremna

Sigurno ste na ovu rečenicu naišli u svakom tekstu koji spominje odvikavanje od pelena. I sama sam na prvu pomisao kolutala očima kad god bih tu rečenicu iznova pročitala. Međutim, pokazalo se potpuno istinito! Vezano za raniju priču moje djevojčice, pustili smo ju na miru 2-3 tjedna, nismo joj spominjali tutu, makar njezin braco više nije nosio pelene. Tri tjedna nakon ponovno smo skinuli pelene i moja malena je odlučila da je sad pravo vrijeme za pozdravljanje sa pelenama. Trebalo joj je svega 3 dana da nuždu počne obavljati na tutu!

Motivirajte ih

Prije samog početka odvikavanja kupila sam fantastičnu edukativnu knjigicu “Moja tuta” autorice Leslie Patricelli. Listali smo ju vrlo često čak i prije nego su fizički krenuli sjediti na svojoj tuti. Kupili smo im cool donje rublje. Gaćice na omiljene Minnie i Mickey, robote, ribice i ostale šarene stvarčice samo su ih dodatno motivirali. Kada bi “obavili posao” nagradili smo ih pohvalom, ponekim slatkišem, sokićem, naljepnicom… Neka sami povremeno isprazne tutu ili povuku vodu. Time se uče odgovornosti i higijeni.

Da li odmah ukinuti noćnu pelenu ili ne – odluka je na vama

Naša susjeda, mama odraslih blizanki, ujedno i odgajateljica u vrtiću otkrila mi je dobar trik. Navečer pustite dijete da zaspe bez pelena. Kad utone u san stavite mu je i ujutro prije nego se samo probudi ponovno maknite pelenu. To je kod nas bio pun pogodak! Kada mi je ta noćna pelena ostala suha uzastopce više dana, maknula sam ju u potpunosti.

Piškiti sjedećki nije bila opcija za mog dječaka

On je želio piškiti kao tata, stojećki. 😀 Od prvoga dana tako smo ga i učili. Najprije je skužio kako se to radi u tuš kabini, a nakon svega nekoliko dana kupili smo malu stepenicu – stolac radi lakšeg pristupa wc školjki.

U slučaju zatvora…

Vrlo česta pojava kod dječice tijekom odvikavanja od pelena. U tim slučajevima mi smo koristili: sve od šljiva (probiotike, čaj, svježe voće, kompote), zaslađeni čaj od kamilice, kuhali smo im većinom jušna jela, izbjegavali krutu i teže probavljivu hranu. Još uvijek koristimo sirup od šljiva i smokvi.

Odvrnite pipu

Da, mojoj je malenoj to zaista pomoglo. I sama je prije svakog sjedanja na tutu znala pustiti vodu na teče na bideu. Uvijek uspješno!

Obično dečkima traje dulje da se priviknu na tutu od djevojčica

Kod nas upravo suprotno. Iznenađena sam i sama bila. Očekuješ da ćeš curicu prije naučiti, a onda te mali mangup iznenadi. 😄

Do sljedećeg posta! 😚

Marija xoxoOdgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.