O minimalizmu

O minimalizmu

Pozdrav svima!

Današnjom objavom otvaram novu kategoriju na blogu o kojoj ću sigurno dosta ubuduće pisati. Riječ je o minimalizmu – stilu života koji je vrlo popularan u današnje doba. Mnogi o njemu pričaju, a dosta je i onih koji pokušavaju svoj život stvoriti upravo takvim – jednostavnim, ne zatrpanim prekomjernom količinom stvari u svojem životnom prostoru. Sigurna sam da ovo većini od vas zvuči zanimljivo i poželjno!

Prvo pitanje koje se meni javilo, a vjerujem i mnogima vama, bilo je odakle krenuti? Sve to u teoriji izvrsno zvuči. Međutim kada sam krenula razmišljati o tome što sve imam, točnije kada sam se pokušavala sjetiti u kojim kutevima stana se sve to nalazi u biti sam shvatila kako ne znam što mi se gdje nalazi. Osjećala sam se kao da uvijek nosim samo jedno te istu odjeću, koristim uvijek jednu torbu makar ih imam barem 5-6 ili da kupujem novo brašno, šećer ili kavu jer sam zaboravila na najvišu policu u smočnici na koju sam spremila zalihe hrane kojoj je u međuvremenu istekao rok trajanja. O dječjoj robici da ni ne pričam…. konstantno preslagivanje s jednog mjesta na drugo, a realno uvijek ista količina robe od koje opet nosimo uvijek iste komade.

Moja obitelj i ja živimo u stanu od 60 m2. Mislim da je upravo u manjim stanovima nered puno lakše uočiti jer tu prekomjernu količinu stvari nemaš gdje ugurati. Stan smo adaptirali prošlo ljeto i bilo je potrebno da kompletno sve stvari za vrijeme adaptacije prebacimo na privremenu lokaciju. To nam je bila izvrsna prilika da se riješimo stvari koje smo godinama sakupljali, a koje realno uopće ne koristimo ili nosimo… onih stvari u kojima zaista ne uživamo! I riješili smo se nekih; par većih komada namještaja koji nam se nisu uklapali u novi prostor smo prodali i donirali, staru odjeću smo većinom dali na recikliranje ili onu još nosivu u Crveni križ. Kad nam je stan bio završen, sve preostale stvari (kojih je i dalje bilo poprilično puno) unijeli smo u stan i čudom se gledali gdje da sve to skladištimo. 🙂 Malo spremište u podrumu je već bilo dupkom puno pa smo ostatak stvari razmjestiti u stanu kako god smo mogli.

Nakon adaptacije stana znala sam da ne želim živjeti u prostoru koji je zakrčen nepotrebno velikim komadima namještaja i prekomjernom količinom nepovezanih detalja koji vise svuda uokolo. Koliko god sam se u tom trenutku trudila uljepšati prostor i dalje uz svo to rješavanje stvari nisam uspijevala dobiti ono što sam zaista željela. Muž mi uvijek govori kako ja volim sve bacati, ali eto i dalje je tih stvari bilo mnogo. Preplavljena tim negativnim osjećajima da samo prebacujem iz šupljeg u prazno, pustila sam sve neko vrijeme tako kako je …

Prva knjiga koju sam pročitala na temu minimalizma bila je M. Kondo: Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život. Isprva mi nekako nije legla, opterećivali su me detalji koje je metoda KonMari donosila, međutim kako sam se dublje unosila u čitanje i u trenutku kada sam zaista krenula provoditi u praksu njezine riječi doživjela sam wow efekt!

Moja druga inspiracija ne samo u dijelu minimalizma već svojim životnim stilom je preslatka Sadia koja stoji iza YouTube kanala “Pick Up Limes”. Na svom kanalu  pružiti će vam izvrsne nutricionističke savjete, veganske recepte, ali i ideje o minimalizmu i putovanjima. U svojem videu “30 days to minimalism” daje vam savjete kako i vi svoj dom u mjesec dana možete očistiti od nepotrebnih stvari, kategoriju po kategoriju. Napravila je i super pdf dokument na tu temu te ga isto možete skinuti sa stranice:

https://www.pickuplimes.com/single-post/2017/11/05/30-DAYS-TO-MINIMALISM-printable-guide

Upravo sam ja krenula od ovuda! I to svojim tempom! 🙂 Krenula sam sa malim stvarima, onima za koje mi je potrebno najmanje vremena da ih dovedem u red, a ujedno su mi bila motivacija za dalje. Jer i svaka mala pobjeda vodi ka onoj najvećoj! 🙂

O tome kako je prošlo mojih 30 dana do minimalizma pišem vam u jednom od sljedećih tekstova.

Marija xoxo

 Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.