Što me majčinstvo naučilo – part 2.

Što me majčinstvo naučilo – part 2.

U pretposljednjoj objavi pisala sam o nekim smiješnim situacijama/stvarima s kojim sam se susrela od kada sam postala mama. Ovaj put biti ću malo ozbiljnija i o ovoj temi pisati iz drugačije perspektive.

Majčinstvo me (do sad) naučilo……

… kako trebam češće slušati samu sebe nego li se brinuti o tuđem mišljenju. Nečije mišljenje je samo viđenje te osobe o određenoj temi. Postoje ljudi koji imaju potrebu “plašiti” nove mame raznim pričama o teškom roditeljstvu. Pretpostavljam da je razlog tome jer su i njih same tako tretirali. Međutim, postoje druge divne duše koje će vam poželjeti svako dobro u vašoj novoj ulozi. Kako god bilo, negativne kritike ne uzimajte previše k srcu.

… cijeniti san.

… da mi ne treba mnogo prijatelja, ali da je potrebno njegovati one prave.

… živjeti u trenutku. Previše vremena u životu provela sam fizički na jednom mjestu, a razmišljajući da sam negdje sasvim drugdje. Na taj način možete propustiti lijepe trenutke. Ne želim da mi se takve stvari događaju sa mojom djecom i kad sam s njima pokušavam koliko god mogu biti prisutna u svakoj njihovoj priči i igri, bez stvari koje mi odvraćaju pažnju.

… veseliti se malim stvarima. Kratki telefonski poziv voljene osobe, prvi bebin osmijeh, naše zajedničko gacanje po lokvama na povratku iz vrtića…. sve su to male stvari koje mene vesele i koje mi dan učine još ljepšim.

…. njihova bol je i moja bol. Bilo da se radi o temperaturi ili padu dok dijete trči na igralištu i razdere koljena ili nosić, sve to proživljavam kao da se meni dogodilo.

… da puno stvari za koje ste mislili da će biti teške ispostavi se da i nisu takav bauk.

… da je jako bitno od malena učiti djecu 4 zlatne riječi: Molim, Hvala, Izvoli, Oprosti.

… bezuvjetnoj ljubavi.

… da cijenim vrijeme za sebe. Bilo da je to samostalan odlazak u dućan po namirnice, čitanje knjige, izlazak sa prijateljicama ili opuštanje u toploj kupki, uživajte i budite zahvalni na svakom trenutku kada se možete posvetiti sebi. Jer voljeti sebe nije sebično. Vrlo je lako pogubiti se dok pokušavate biti “savršena mama na svijetu”. Potrebno je stvoriti vrijeme za svoj osobni rast u poslovnom i socijalnom smislu. Jer ne kaže se bez razloga – sretna mama, sretno dijete!

Marija xoxoOdgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.