Što kada nas bolest ili ružno vrijeme zadrži u kući?

Što kada nas bolest ili ružno vrijeme zadrži u kući?

Ovaj tjedan nas je nažalost pogodilo ovo prvo. Samo tjedan dana vrtića odradilo je svoje i maleni su opet sa mnom kod kuće. Koliko je zahtjevno u dobi od nepune 2 i pol godine dijete zadržati u kući i animirati ga kako se ne bi dosađivalo znate svi vi koji imate jednog takvog sustanara. 🙂 A tek kada ih imate dvoje! Ponekad se osjećam kao da mi zaista treba vilinski čarobni štapić kako bih mogla izdržati dan. 🙂

Vrijeme je ovaj tjedan zaista lijepo i bez obzira na niže temperature sunce nas mami na izlazak iz naših stanova. Međutim, zadnjih 4-5 dana ja sam sa svojima provela zatvorena u stanu s temperaturom. O tome kako mi provodimo vrijeme kod kuće pišem vam u nastavku….

Nakon što se maleni ujutro probude i docupkaju do naše sobe i popnu u moj i mužev krevetac, provedemo još neko vrijeme izležavajući se (čitaj: nas troje, jer nam tata ode na posao). Slijedi oblačenje, maleni doručkuju i onda si uzmem pola sata “slobodno”. Malenima upalim crtiće, a ja odradim svoj jutarnji ritual: pospremim krevet, doručkujem, obavim jutarnju higijenu, operem/posložim suđe, nazovem svoje roditelje i baku i pogledam brzinski svoj IG profil i mailove. Nije puno vremena ali dok se oni zabavljaju  uz “Psiće u ophodnji” ja uživam u tim svojim trenucima.

Nakon toga sam njihova. Prijepodne uglavnom provodimo u igri. Top 5 igara za kojima su moji trenutno ludi:

 • puzzle
 • slaganje kocaka
 • vožnja s autićima-guralicama
 • igranje s mini autićima, vlakićima, kamionima….
 • zvučne igračke

Puzzle su nam otkriće; prve smo dobili od naše prijateljice, a sve ostale sam naručila preko e-baya. Stigle su za nepunih dva tjedna, a koštaju svega 10ak kuna. Od kocki i autića-guralica ne odvajaju se već preko godine dana. Ukoliko vrijeme provodimo u njihovoj sobi, ne moram nužno svaki trenutak bdjeti nad njima, već im je dovoljno da sam blizu. Te trenutke vi možete iskoristiti za kratki pregled njihova ormara s robom ili prebrisati police od prašine i posložiti im krevetiće.

Bez obzira bio vikend ili smo u kući tijekom tjedna radi ovakve situacije zadržavamo rutinu koju su maleni  usvojili u vrtiću, a to je da ručamo prije popodnevnog spavanja što je kod nas oko 12,12:30. Potom slijedi odmor od kojih sat i pol, dva, nekad i dulje. Slobodno vrijeme koristim za punjenje baterija jer sam shvatila da je to ono što mi najviše treba-odmor i opuštanje.

Vrijeme nakon buđenja pa do dolaska našeg tate s posla koristimo igrajući se ili pak “radno”. Imam nekoliko prijedloga kako zanimljivo provesti vrijeme s malenima:

 • neka vam klinci pomognu u kućanskim poslovima (usisavanje ili pranje ogledala, pražnjenje ili punjenje perilice za suđe ili robu; mojima je za sada to zaista zabavno, a s druge strane jako su ponosni što mogu obaviti posao koji je inače rezerviran samo za odrasle)
 • izvucite im novu igračku (zasigurno imate neki neotpakirani poklon od rođendana ili Božića; sada je idealan trenutak)
 • ukoliko nemate novu igračku, večer prije zamijenite kutiju s igračkama koje vam dijete trenutno koristi sa onom koju ste pred više mjeseci pospremili u podrum; zaokupili ste mu pažnju bar na sat vremena 🙂
 • organizirajte kreativno vrijeme s djecom (crtajte prstićima i temperama, lijepite sličice, pjevajte, plešite)
 • zajedno zamijesite tijesto za kolač ili pripremite pizzu za popodnevnu užinu
 • vježbajte zajedno (ako nikako ne možete odvojiti vrijeme da odete u teretanu, a navečer ste preumorni da sami vježbate onda upalite 10 minutni workout i uključite i klince; ako ništa drugo zabava je zagarantirana).

Provodeći vrijeme sa svojom djecom razvijamo međusobno povjerenje, povezanost i bliskost. Djeca pronalaze sreću u malim stvarima i mi roditelji bi se tu trebali ugledati na njih. Djeca se vole osijećati korisnima i onda kada vam pomažu nemojte ih zaboraviti pohvaliti za to što su učinili! I najvažnije, pogledajte kako vas u tim trenucima gledaju… ponosno i zadovoljno. 🙂

Marija xoxoOdgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.